Angst

Angst kan overwonnen worden

Je ziet ze nog wel eens: mensen die met een bleek gezicht en bezwete handen in de wachtkamer van de tandarts zitten te wachten. Hun toestand heeft niets van doen met gebitsproblemen. Ze zijn bang. En waarvoor? Voor de behandeling hoeven ze in ieder geval niet bang te zijn. Nieuwe technieken hebben ervoor gezorgd dat de meeste behandelingen zonder al te veel pijn uitgevoerd kunnen worden.

Bovendien doet de tandarts niets geheimzinnigs. Hij of zij legt altijd uit wat er gaat gebeuren en geeft graag antwoord op al uw vragen. Natuurlijk blijf je mensen houden die vol vuur vertellen hoe vreselijk hun bezoek aan de tandarts is geweest. Als u vanuit uw eigen ervaring nog eens vertelt dat het allemaal best meeviel, staan dergelijke fantasten vaak met hun mond vol tanden. Toch is angst voor de tandarts een probleem dat serieus moet worden genomen.

Gelukkig gaan de meeste mensen die bang zijn toch gewoon naar hun tandarts. De angst is vaak gericht op (het geluid van) de boor. Anderen zijn bang voor de pijn en denken voortdurend dat hun zenuw, wang of tong met de boor geraakt gaat worden. Natuurlijk kunt u iets doen om angst voor de tandarts bij uw kinderen te voorkomen. Angst begint namelijk vaak in de kinderleeftijd. Hoe eerder een kind aan de tandarts went, hoe kleiner de kans dat later angst ontstaat. Begeleid uw kind goed, maar doe geen valse beloftes. Een kind kan zich verraden voelen als het toch pijn voelt, terwijl u had beloofd dat het kind er niets van zou voelen. Leg de nadruk op iets positiefs. Als het kind zich flink houdt, kunt u denken aan een kleine beloning. Positieve waardering blijkt goed te werken bij de strijd tegen angsten.

Kunt u uw angst toch niet overwinnen? Praat er dan eens over met uw tandarts. Hij kan dan rekening houden met uw angsten. Voor mensen die de drempel van de tandarts écht te hoog vinden, bestaan effectieve methoden om zonder angst plaats te nemen in de behandelstoel. U kunt uzelf in de eerste plaats goed laten voorlichten over wat er gaat gebeuren. U heeft bij behandelingen altijd recht op een verdoving. Vraag daar gerust naar als uw angst voor pijn groot is. U kunt bovendien met de tandarts afspreken dat hij de behandeling tijdelijk onderbreekt als u daartoe het teken geeft. Daarnaast kan enige afleiding helpen.

Als u zich bijvoorbeeld concentreert op muziek, zal uw aandacht voor de behandeling verminderen. Probeer met anderen over uw angsten te praten. Zij kunnen u misschien over uw angstdrempel heen helpen. Bij een eerste afspraak voor gebitscontrole kunt u met de tandarts afspreken dat er die eerste keer geen behandelingen worden uitgevoerd. In het uiterste geval kunt u vragen naar het adres van een angsttandarts. Als u bij het ziekenfonds bent verzekerd, moet u hiervoor, na beoordeling van de tandarts, toestemming krijgen van uw ziekenfonds. U bent zeker niet de enige met angst voor de tandarts. Hoe dan ook: iedere behandeling van uw gebit is belangrijk voor gezonde (en mooie!) tanden en kiezen. Het is dus de moeite waard om eventuele angsten voor de tandarts te overwinnen.