Orthodontie

Stand van zaken

In het ideale geval staan tanden en kiezen recht en passen ze goed op elkaar. Scheve tanden en kiezen kunnen de spraakontwikkeling belemmeren en het kauwen en bijten bemoeilijken. Ook zijn ze moeilijker schoon te maken, wat extra risico’s inhoudt voor cariës en tandvleesontsteking.

Een regelmatig gebit is bovendien mooier en geeft de bezitter zelfvertrouwen. Redenen genoeg om zorg te besteden aan de positie van tanden en kiezen. Dit is het werkterrein van de orthodontie. Dit is de gebitsregulatie: het treffen van corrigerende maatregelen, waarvan beugels de bekendste zijn.

Beugels zijn er in diverse uitvoeringen en worden meestal aangemeten bij kinderen tussen de 11 en 13 jaar. Bij volwassenen die problemen hebben met scheve boventanden, wordt tegenwoordig ook gebruik gemaakt van onzichtbare beugels.

Onzichtbare beugel

Binnen de praktijk van tandarts Paul Bovens wordt veel gebruikt gemaakt van de onzichtbare beugel. Dit concept is met name geschikt voor volwassenen (18 jaar of ouder) en bestaat uit een reeks van onzichtbare en uitneembare beugels, ook wel ‘aligners’ genoemd.

orthodontie

Deze worden voor elke patient op maat gemaakt en om de twee weken vervangen door een nieuwe aligner. Elke twee weken wordt je gebit op die manier geleidelijk verschoven, totdat uiteindelijk het gewenste eindresultaat wordt bereikt. Paul Bovens is gecertificeerd tandarts op het gebied van onzichtbare beugels. Onderstaande foto’s zijn voorbeelden van bereikte resultaten met onzichtbare beugels.