Gebroken tand

Kom snel in actie!

In het vuur van sport en spel kunnen nog wel eens beschadigingen van tanden optreden. Het kan voorkomen dat er een stukje van de tand afbreekt, maar soms gaat de tand los zitten of verliest men zelfs de gehele tand. Snel handelen vormt vaak de basis voor een goed herstel.

Melktanden

Een melktand zal nooit meer worden teruggeplaatst in de mond. U doet er echter goed aan om direct met uw kind de tandarts te bezoeken, indien een melktand uit de mond is geslagen of gestoten.

Blijvende tanden

Als een blijvende tand uit de mond wordt geslagen of gestoten, dan is het zaak de tand zo snel mogelijk te zoeken, alleen aan de kroon vast te houden en vervolgens zo snel mogelijk terug te plaatsen in de mond. Als de tand erg vies is, moet hij liefst met melk voorzichtig worden schoongespoeld. Schrobben mag absoluut niet; het worteloppervlak moet zo weinig mogelijk worden aangeraakt. Als de tand niet in de oorspronkelijke positie kan worden teruggeplaatst, dan moet hij bewaard worden in een beker met melk. Beslist niet in water. Als er geen melk voorhanden is, dan kan de tand het beste bewaard worden in de mond, aan de binnenkant van de wang. Verlies geen tijd en bezoek direct de dichtstbijzijnde tandarts. Als de tand niet uitdroogt en binnen 30 minuten na het ongelukje wordt teruggeplaatst, is de kans groot dat de tand weer gewoon vastgroeit.

Afgebroken stukje

Wordt een stukje tand afgeslagen en is het nog heel, bewaar het afgeslagen stukje dan en raadpleeg dan zo snel mogelijk uw tandarts.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg voor een goede mondbescherming bij risicosporten. Desgewenst kan de tandarts voor u of uw kind een gebitsbeschermer op maat maken.