Prothese

Een complete oplossing

Zonder tanden en kiezen heeft u twee problemen: u kunt niet meer bijten en kauwen én uw uiterlijk is nadelig veranderd. Daarom is de gebitsprothese of het kunstgebit uitgevonden: een compleet gebit op een plaat van kunsthars dat een nauwkeurige kopie is van het oorspronkelijke gebit.

Een kunstgebit bestaat uit twee delen: één voor de onderkaak en één voor de bovenkaak. Doordat het kunsthars plaatje voor de bovenkaak groter gemaakt kan worden, heeft dit deel meer houvast. Wie eenmaal een kunstgebit heeft, is niet voor altijd van de tandarts af. Eén keer in de twee jaar moet de tandarts het kunstgebit controleren. Daarbij kijkt hij of zij ook of de kaak niet teveel geslonken is én of er geen problemen zijn met de slijmvliezen en de tong. Mensen die hun kunstgebit ook ’s nachts inhouden, zouden ieder jaar voor controle naar de tandarts moeten gaan. Het ziekenfonds vergoedt deze controle echter niet.

Zoals met alles wat nieuw is, moeten mensen altijd wennen aan een kunstgebit. Het praten gaat in het begin anders, evenals het eten. Bovendien kunnen er in de eerste weken pijnklachten optreden. Blijf daar niet te lang mee lopen, maar ga op tijd naar de tandarts.

Veel gebitsdragers blijven echter klachten houden over de pasvorm, kunnen niet goed kauwen en voel zich onzeker. Voor hen is het onderstaande vaak een goed alternatief.