Controle

Preventieve check

Het is raadzaam om regelmatig voor controle naar de tandarts te gaan. Voor gewone controle minimaal een keer per jaar, afhankelijk van wat uw tandarts adviseert. Zo moet u bij parodontitis soms een keer per drie maanden voor controle komen. Dat geeft u de zekerheid dat de toestand van uw gebit op de voet wordt gevolgd en dat er tijdig kan worden ingegrepen als dat nodig is.

Tijdens elke controle onderzoekt de tandarts het tandvlees en de toestand van uw tanden en kiezen. Het tandvlees zal hij controleren door met een instrument tandplak op te sporen en de ruimte tussen tandvlees en tanden (pocket) te meten. Is de pocket vergroot of gaat het tandvlees na aanraking bloeden, dan duidt dit op gingivitis (tandvleesontsteking).

Bij het onderzoek aan tanden en kiezen let de tandarts op gaatjes (cariës), maar ook op de kwaliteit van vullingen en kronen. Niet alles is met het blote oog te bekijken. Denk bijvoorbeeld aan de vlakken van tanden of kiezen die aan elkaar grenzen en de wortelpunten van tanden en kiezen. Door röntgenfoto’s te nemen kan de tandarts de nodige aanvullende informatie verkrijgen.
Zodra de controle is voltooid, zal de tandarts u vertellen hoe uw gebit ervoor staat. Als er maatregelen nodig zijn, zal hij de mogelijkheden met u bespreken. Daarbij zal hij u tevens inzicht geven in de kosten.