Prothese reiniging

Mondhygiëne

Direct vanaf het eerste moment zou u er een gewoonte van moeten maken om uw gebitsprothese op dezelfde manier te onderhouden als uw natuurlijke tanden. Een dagelijkse reinigingsbeurt verwijdert voedselresten en voorkomt de vorming van aanslag en vlekken op uw gebitsprothese. Een gebitsprothese heeft immers te maken met dezelfde hygiëne problemen als natuurlijke tanden.

Tandplak

Op een gebitsprothese vormt zich plak, net als op het natuurlijke gebit. Tandplak bevat bacteriën die inwerken op voedselresten die achterblijven op de gebitsprothese. Als plak niet wordt verwijderd, dan zien de tanden er niet schoon uit en voelen onprettig aan. Bovendien kan het een slechte adem tot gevolg hebben. Na het schoonmaken van de tanden vormt zich al snel opnieuw plak. Regelmatig reinigen (bij voorkeur na iedere maaltijd) is uiterst belangrijk om problemen met de mondhygiëne te voorkomen.
Tandsteen of kalkaanslag
Tandsteen is een term die wordt gegeven aan hard geworden plak. Het is een kalkachtige aanslag, bestaand uit minerale zouten, die alleen met bruistabletten van het gebit te verwijderen zijn.

Vlekken

Het verkleuren van zowel natuurlijke tanden als een gebitsprothese is vaak het gevolg van het gebruik van koffie, thee, rode wijn, nicotine of bepaalde medicijnen zoals ijzertabletten. Vlekken ontstaan overigens veel sneller op een gebitsprothese waarop zich plak of tandsteen gevormd heeft dan op een schone gebitsprothese.

Reiniging

Een gezonde mond is een voorwaarde om met succes een gebitsprothese te kunnen dragen, of dit nu een kunstgebit of een plaatje is. Het is aan te raden om zo snel mogelijk een gewoonte te maken van de dagelijkse verzorging van uw mond en gebitsprothese.

De juiste methode om uw gebitsprothese te reinigen is een dagelijkse schoonmaakbeurt die bestaat uit borstelen, weken en nogmaals borstelen. Deze combinatie van borstelen en weken met speciaal ontwikkelde reinigingstabletten, verzekert u van een schone, frisse en goed onderhouden gebitsprothese.

Het is belangrijk dat elk onderdeel van de gebitsprothese goed wordt geborsteld. Hiervoor kunt u het best een normale tandenborstel gebruiken met een smalle kop en lauw water. Denkt u er wel aan dat een gebitsprothese alleen goed schoongemaakt kan worden, als u haar hiervoor uit de mond neemt. Een gebitsprothese is kwetsbaar en is precies passend voor uw mond gemaakt.
Om beschadiging te voorkomen is voorzichtigheid geboden. Neem een gebitsprothese bijvoorbeeld alleen uit de mond boven een zacht oppervlak, of in de badkamer boven een met water gevulde wasbak. Houd uw gebitsprothese tijdens het borstelen ook niet té stevig vast, want hierdoor kan ze buigen of breken.

Gewone tandpasta, bleekmiddel, zeep of azijn zijn niet ontwikkeld voor het reinigen van uw gebitsprothese. In sommige gevallen kan gebruik van deze middelen uw gebitsprothese zelfs beschadigen. Krasjes/ beschadigingen op de prothese zullen plak en bacteriën vast houden waardoor tandsteen zich sneller kan vormen bovendien kan dit een slechte adem tot gevolg kan hebben.

Na het borstelen dient de prothese een aantal minuten (volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking) te weken in een reinigingsoplossing. Leg een tablet in een glas voor de helft gevuld met water en dompel er de geborstelde prothese volledig in onder. De tabletten zorgen voor een grondige dagelijkse reiniging, waarbij plak en bacteriën worden verwijderd voor een schoon en fris gevoel. Voor u uw gebitsprothese na de reiniging in uw mond plaats dient deze geborsteld en afgespoeld te worden